Music For The Masses

oficjalne wydawnictwa depeche mode

Moderatorzy: nancy boy, Moderatorzy

MARIUS

Re: Music For The Masses

Post autor: MARIUS »

Z Music For The Masses to u mnie trochę dziwna sprawa. Zawsze uważałem, że to bardzo dobra płyta, ale jakoś nigdy (do tej pory) nie uznawałem jej za album ze ścisłej czołówki.
Zawsze docierała do mnie z jakimś opóźnieniem. Najpierw, jak kupowałem kasety i dawno miałem wszystkie albumy i większość singli, to MFTM u mnie brakowało. Albo akurat nie było w sklepie (ani na bazarze), albo było, ale ja akurat nie miałem kasy. Jak już w końcu kupiłem, to trochę ją już znałem, bo gdzieś tam u kogoś kilka razy słyszałem. Podobała się, ale bez wielkiego szału.
Potem było podobnie, jak już kompletowałem dyskografię na płytach - Music dotarł do mnie najpóźniej. Podobały mi się te niesamowite dźwięki i akordy, ale do ścisłej czołówki wciąż jej nie zaliczałem.
Większe wrażenie zrobiła na mnie, gdy skompletowałem remastery i odłuchałem w 5.1. Ale wciąż nie aż takie wrażenie, jak BC, Violator, SOFAD, czy Ultra.
Ostatnio moc tej płyty spadła na mnie z przygniatającą siłą! :shock: Wszystkie jej zalety, znane mi przecież od lat, nagle urosły do potężnych rozmiarów. Wszystkie te znane na pamięć dźwięki i smaczki nagle robią dużo większe wrażenie. Teraz, jak słyszę klawisz w Strangelove, czy gitarę w BTW, to aż kręci mi się w głowie z z ekscytacji.
Nie zmieniałem sprzętu, ani dealera, ale stwierdzam, że to obok Violka taka płyta, do której nie mógłbym się zupełnie o nic przyczepić. Na wszystkich pozostałych coś tam, choćby jakiś drobny szczegół bym zmienił. A na MFTM, podobnie jak na Violator, wszystko jest idealne: klimat, teksty, wokale, syntezatory , gitara, dynamika, stosunek szybszych do wolniejszych i Gahanowych do Gorowych - perfekcja. No prawie, bo jednak na Violator jest jeszcze lepiej.
Marecki129

Post autor: Marecki129 »

Ja bym zmienil - BTW jest ociupine za suche; lepsze byloby w wersji Beatmasters Mix ... ale to tylko takie gdybanie i szukanie dziury w ... (@Marius - wiesz gdzie :wink: )
Lachol

Post autor: Lachol »

Dziś kolejna rocznica, już 29. Płynie czas, płynie, ale boskość ta sama :beer: :nlmda: Ave DM!!!
Awatar użytkownika
Blood on the line

Post autor: Blood on the line »

Album bez wad. Jest idealny w każdym calu. Uwielbiam go.
Geo Dutour

Post autor: Geo Dutour »

No i po prezentacji MFTM w "Wieczorze płytowym". Po 27 latach płyta DM w całości w Polskim Radiu! Mam żal do prowadzących audycję, że na fejsie zajawkę dali dopiero dzisiaj, no i nie mogłem dać Wam znać odpowiednio wcześniej. Może będzie podcast, to sobie przypomnimy wszystkie komentarze.

Obrazek
Awatar użytkownika
B@rt101

Post autor: B@rt101 »

"Chyba?" Najlepszy album Depeche Mode...
Geo Dutour

Nie wiem skąd u mnie wyjątkowy sentyment do tego albumu, że to moja ulubiona płyta DM. Być może dlatego, że był to pierwszy album DM, którego w 1987 roku wysłuchałem w całości. Pamiętam, że po raz pierwszy wyraźnie dotarł do mnie wtedy wokal Martina - do tej pory z różnych utworów singlowych docierał do mnie tylko śpiew Dave'a. Efekty dźwiękowe na tej płycie, a więc głos Igora Kiryłłowa, czy te wszystkie oddechy i jęki w "I Want You Now" działały na mnie wtedy hipnotyzująco. Myślę, że gdyby ta płyta ukazała się 10 lat wcześniej i ja bym jej słuchał jako 5 letni chłopiec, to autentycznie tej muzyki bym się bał.
Awatar użytkownika
FM

Post autor: FM »

Ludziska, co z wami?! 30 lat albumu i taka cisza? :roll: Odświeżyłem sobie dziś i co mogę więcej napisać po latach...kapitalny album, kapitalnie się tego słucha, nic się nie zestarzało. Wspaniałe kompozycje, aranżacje, produkcja, wokale od początku do końca. Jeden z najlepszych albumów DM i całego 1987 roku!
greg239

Post autor: greg239 »

tak jest i basta :beer:
Awatar użytkownika
kama07071

Post autor: kama07071 »

"Pleasure Little Treasure"

Music For The Masses :brawo: - Wielki Skarb-Ogromna Przyjemnośc! :fletch: :fletch: :fletch:

We celebrate thirty years!!!
:beer:

Delicious!
https://www.youtube.com/watch?v=2Le5Z8CjIzY
Ostatnio zmieniony czw wrz 28, 2017 22:28 pm przez kama07071, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
FrenchIsStrange

Post autor: FrenchIsStrange »

30 lat :o Wydaje się duużo, a album wciąż brzmi strasznie świeżo.

Przejście między I want you now a To have and to hold jest niemożliwie genialne :8):

Awatar użytkownika
FM

FrenchIsStrange pisze:Przejście między I want you now a To have and to hold jest niemożliwie genialne :8):
Zgadzam się :beer: Tak samo przejście z Nevera w TTYS.
Geo Dutour

Jedynym minimalnie słabszym fragmentem płyty jest "Behind The Wheel". Ale byłoby super, gdyby DM miało same takie "słabsze fragmenty" :)
Ostatnio zmieniony wt lis 21, 2023 20:27 pm przez Geo Dutour, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
FM

Jakbym miał wskazać cokolwiek słabszego na tym albumie, z pewnością nie byłoby to BTW. Mocny punkt i jeden z najbardziej depechowych numerów. Prędzej Sacred i Nothing.
Kelvin

Post autor: Kelvin »

Geo Dutour pisze:Jedynym minimalnie słabszym fragmentem płyty jest "Behind The Wheel". Ale byłoby super, gdyby DM miało same takie "słabsze fragmenty" :)
:shock:
jak dla mnie slabszymi momentami to moze jest to have and to hold albo pleasure little treasure ale na pewno nie BTW, BTW to definicja DM, jeden z najbardziej sztandarowych i reprezentatywnych numerow zespolu, przecietny meloman ktory w miare ogarnia wspolczesna muzyke po trzech sekundach BTW wie ze to DM, @FM pelna zgoda co to BTW , aczkolwiek akurat nothing i sacred to jedne z moich bardziej ulubionych utworow z Masses :)
Awatar użytkownika
FM

Rozumiem. :) Dla mnie są zbyt "piosenkowe". To Have And To Hold ma ten mrok i posępny klimat mimo krótkiego czasu trwania. No i to intro&outro :8):
Pleasure Little Treasure nie jest na albumie :wink:
Kelvin

Post autor: Kelvin »

ok moze sacred jest jak to nazywasz "piosenkowy" ale nothing toz to czysty mrok :) bardzo lubie wersje z mftm tour z tym gitarowym wejsciem Gore'a pod koniec
Awatar użytkownika
FM

Nothing mroczne? W życiu. Pimpf to jest to :8): Wspomniane THATH. Never, BTW. Również przepadam za wersjami live aczkolwiek nie jest to mój ulubiony utwór :wink:
ODPOWIEDZ